Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυβερνητικό «δωράκι» σε ιδιωτικό όμιλο

 


Κυβερνητικό «δωράκι» σε ιδιωτικό όμιλο

Αντί να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τα δημόσια εργαστήρια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει εντολή σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με γνωστό διαγνωστικό οργανισμό, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου φέρεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εντολή να συνάψουν συμβάσεις με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο για τα τεστ της πανδημίας δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής! Μετά το προσωρινό... λοκντάουν του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (1-8 Σεπτεμβρίου) αλλά και του Παστέρ και του ΕΚΠΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η ομάδα τής Αριστοτέλους επέλεξε να κατευθύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον Ομιλο Ιατρική Διάγνωση.

Οι επικοινωνιακές «φούσκες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σκάνε. Εξίμισι μήνες μετά το πρώτο κρούσμα Covid-19 και σε ώρα αιχμής της πανδημίας, η χώρα δεν διαθέτει οργανωμένο σχέδιο για την επιδημιολογική επιτήρηση ενός ιού που απ’ όπου έχει περάσει έχει σαρώσει. Ακολουθεί τις εξελίξεις με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, στην προκειμένη περίπτωση του διαγνωστικού τομέα.

Αντί να αυξήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ των δημόσιων εργαστηρίων με χρηματοδότηση και παραγγελία μεγαλύτερης ποσότητας αντιδραστηρίων ή να «επιτάξει», όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει «αν χρειαστεί», τα τεστ του ιδιωτικού τομέα, κάνει δώρο σ’ έναν ιδιώτη τους μοριακούς ελέγχους που δεν αντέχει να φέρει εις πέρας το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην αποκάλυψη εγγράφου του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτη Στάθη, προχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στο εν λόγω έγγραφο ο ΥΠΕάρχης ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με τον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. «Μετά από αυτό καταλάβαμε όλοι ποιος κερδίζει από την απουσία μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αντιδραστήρια» επισημαίνει η παράταξη.

«Το κλείσιμο του ΕΚΕΑ και άλλων δημόσιων μονάδων που διενεργούσαν εξετάσεις ήρθε από την κυβέρνηση προκειμένου να παραχωρήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα τον έλεγχο της διενέργειας εξετάσεων για τον κορονοϊό» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωπος των «ΜΕΤΑ Υγειονομικών», και προσθέτει:

«Η αποκάλυψή μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε μια σειρά νοσοκομεία τα τεστ διοχετεύονται εδώ και καιρό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού το κράτος έχει φροντίσει να μην έχει την επάρκεια προκειμένου να διενεργήσει τα απαραίτητα τεστ για την πανδημία». Η παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» απαιτεί από τη «διοίκηση της 1ης ΥΠΕ να εξηγήσει πώς δικαιολογεί την κοινοποίηση των στοιχείων μίας μόνο εταιρείας για τη σύναψη συμβάσεων με τα νοσοκομεία».

Δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά του υπουργείου Υγείας, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθης. «Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε τη διαπραγμάτευση» αποκαλύπτει, αναλαμβάνοντας ωστόσο και την ευθύνη που του αναλογεί:

«Είχα δύο επιλογές: ή να υλοποιήσω την εντολή άνωθεν ή να αναζητήσω μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών εργαστήρια. Προτίμησα να υλοποιήσω την εντολή, λόγω του ότι τα δείγματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Αττικής».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι μόνο το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας συλλέγει 1.200 δείγματα ημερησίως αυτή την περίοδο και προσθέτει πως η Αττική καθημερινά μετράει περισσότερα από τα μισά τεστ της χώρας.

Διαψεύδει τον Πέτσα

Ο Παναγιώτης Στάθης παραδέχεται ακόμα, διαψεύδοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που επέμεναν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, πως «υπήρξε θέμα με το ΕΚΕΑ», ενώ αποκαλύπτει ότι «το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ενώ το Παστέρ από τη μία δεν έχει αντιδραστήρια και από την άλλη δεν έχει εξοφληθεί για τα τεστ προηγούμενων μηνών από τα νοσοκομεία»!

Λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας, αλλά όχι για τα δημόσια νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ, μας λέει ο επιστημονικός υπεύθυνός του, Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, «έχει αναλάβει άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε όλο το βάρος του ΕΚΕΑ».

Το εργαστήριο, εξηγεί, αναλύει 3-4.000 δείγματα ημερησίως, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο ο όγκος των τεστ με την επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους, τον έλεγχο των κλειστών δομών (οίκοι ευγηρίας, δομές φιλοξενίας προσφύγων κ.ο.κ.) είναι μεγάλος.

«Διέκοψε τον Αύγουστο»

Ποιος είναι όμως ο όμιλος που επιλέγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, διαθέτει 23 διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και 54 στην υπόλοιπη χώρα. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι ποιος είναι επιστημονικά υπεύθυνος για την «εξέταση ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-COV-2»; Ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης!

«Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Μοριακοί Βιολόγοι) υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κύριου Μαγιορκίνη Γκίκα επιμελούνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» αντιγράφουμε από τον ιστότοπο.

Η εν λόγω αναφορά εκθέτει την κυβέρνηση, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο στη χώρα για την επιτήρηση της πανδημίας, και τον κ. Μαγιορκίνη

. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα. «Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό», μας εξήγησε.

Ο όμιλος θα πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ, μας λέει ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Τόσο είναι το κόστος κάθε τεστ και στο Παστέρ, ενώ το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ 13! «Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και με το άνοιγμα των σχολείων», μας λέει ο Παναγιώτης Στάθης.

Πώς βρέθηκε η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για τον έλεγχο της πανδημίας έξι μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα και με όλη την εμπειρία που συσσωρευτεί; τον ρωτάμε. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιτελική και στρατηγική σκέψη, οργάνωση, κεντρικός σχεδιασμός» ξεκαθαρίζει ο κ. Στάθης. «Ηταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχεις αποθέματα στις αποθήκες σου...».

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/

Ντάνι Βέργου

https://olimposkritis.blogspot.com/2020/09/blog-post_53.html

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2

ΦΑΡΩΝ 136 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Email   e.sy.kalamatas2@gmail.com

ΤΗΛ. 27210-26938    ΚΙΝΗΤΟ.   6977-625844