Kατάσταση ολέθρου δίπλα μας στη θάλασσα του Μαρμαρά στη Τουρκία με μια θαλάσσια τοξική βιομάζα φυτοπλαγκτόν να έχει σκεπάσει τα πάντα και να έχει καταστρέψει τους ψαράδες και την επισκεψιμότητα του σημείου.
Φόβοι εκφράζονται πως η <<βλέννα>> αυτή θα κινηθεί προς το Αιγαίο μέσω ρευμάτων. Κάτι πολύ δύσκολο. Άποψη μου.
Εδώ αυτό που έχουμε είναι το φαινόμενο ευτροφισμού που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι σε φυσικό φαινόμενο ευτροφισμού.

Κύριοι λόγοι είναι
-Τα αστικά λύματα της Κωνσταντινούπολης μια πόλη τέρας 18 εκατομμυρίων ανθρώπων.
-Η βιομηχανική δραστηριότητα με την ψεύτικη ανάπτυξη που περηφανεύεται ο δικτάτορας
-Γεωργικά απόβλητα.
Όλα αυτά μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων κυρίως αλάτων φωσφόρου και αζώτου.
Το φυτοπλαγκτόν θα τραφεί από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και θα αυξηθεί απίστευτα με αποτέλεσμα να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και να θανατώνονται τα ψάρια της περιοχής και όχι μόνο.
<<Κατεύθυνση προς το Αιγαίο
Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.
Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας.
Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.
Φόβοι για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών
Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η κα Πάγκου πάντως σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα έπρεπε να επιχειρήσει να κολυμπήσει παρουσία μιας τέτοιας βλέννης, μιας και σε ανθρώπους με ευαίσθητη επιδερμίδα η βλέννη μπορεί προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, βλέννη παρατηρήθηκε σε ακτές στο Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή σε Καβάλα, Σαμοθράκη, Λήμνο, Θάσο, στον κόλπο του Μούδρου, στο Στρυμονικό κόλπο στη Χαλκιδική, στην Αλεξανδρούπολη, μέχρι και στο Θερμαϊκό» μας λέει η Καλλιόπη Πάγκου, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφιας του «Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών» (ΕΛΚΕΘΕ).

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «τη βλέννη, την παρατήρησαν πρώτα οι ψαράδες, μιας και το βάρος της δημιούργησε προβλήματα στα δίχτυα τους. Καθώς πέρασαν οι μέρες, η βλέννη στις προαναφερθείσες περιοχές ‘έσπασε’ και έπεσε στο βυθό και πια διαλύεται. Πρόκειται για ένα φυσικό αλλά ακραίο φαινόμενο, μια διαταραχή του οικοσυστήματος».
Εγχώρια η βλέννη στις βόρειες ακτές της Ελλάδας

Ο Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών στο ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας) εξηγεί στο newsit.gr πως η βλέννη που έκανε την εμφάνιση της στις βόρειες ακτές του Αιγαίου ήταν …δικής μας παραγωγής, με το φαινόμενο μάλιστα να κρατά φέτος για πολλούς μήνες.
« Δεν πρόκειται για βλέννη που ‘πέρασε’ από τον Μαρμαρά.
Την αντιμετωπίζουμε και εμείς πολλά χρόνια τώρα. Η διαφορά είναι ότι η βλέννη του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς παρέμβασης και συγκεκριμένα ανεπαρκούς επεξεργασίας των λυμάτων τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που απορρίπτονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη ρύπανση της θάλασσας.
Εντωμεταξύ, οι ψαράδες στην περιοχή προέτρεψαν επίσης τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν την αιτία της θαλάσσιας γλίτσας, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να πλεύσουν και θα αναγκαστούν κλείσουν την αλιευτική περίοδο νωρίς.>>
Ο ΣΚΑΙ αναφέρει μυστηριώδες «γλίτσα» στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ!!

ΠΗΓΗ https://esykamaterou2.blogspot.com/2021/06/toxiki-viomaza-stin-thalassa-tou-marmara.html