Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τσιόδρας στέλνει την κυβέρνηση στο Ειδικό Δικαστήριο!

 

Έκθετος ο πρωθυπουργός! Ήξερε από τον Μάιο ότι οι διασωληνώσεις ασθενών εκτός Εντατικής σημαίνουν θνητότητα σε ποσοστό 87%

Αν η μάχη απέναντι στην πανδημία είναι πόλεμος, τότε τι συμβαίνει όταν αποκαλύπτεται πως ο στρατηγός φέρει ακέραια την ευθύνη για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, επειδή αποφάσισε να εμμείνει σε λάθος σχέδιο μάχης;

Το ερώτημα αυτό βασανίζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος έμαθε μουδιασμένος πως ο πρωθυπουργός είχε στα χέρια του έρευνα των επιδημιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, η οποία έδειχνε ξεκάθαρα ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ χάθηκαν άδικα 1.500 ζωές μόνο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2020 και τον φετινό Μάιο!

Η έρευνα των Τσιόδρα και Λύτρα, που εστάλη «σε κάθε αρμόδιο», αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη για το γεγονός πως χιλιάδες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της ανικανότητας ή της απροθυμίας της να ενισχύσει το ΕΣΥ. Το πόρισμά της, που κοινοποιήθηκε από τον ίδιο τον κ. Λύτρα το βράδυ της Δευτέρας, εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον καλείται να λογοδοτήσει για την αυξημένη θνητότητα από τον κορονοϊό όχι μόνο ενώπιον της Βουλής, αλλά και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι απορίας άξιον τι έχει να απαντήσει μετά την έρευνα αυτή ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλούσε για «αχρείαστα κρεβάτια ΜΕΘ»! Τι έχει να πει ο Άκης Σκέρτσος, που υποστήριζε ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι πολυτέλεια»; Και, φυσικά, τι έχει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, υιοθετούσε αντιεπιστημονικές θέσεις, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ έχει αυξημένα ποσοστά θνητότητας;

Αν η Ελλάδα παραμένει πολιτισμένο κράτος και ευνομούμενη πολιτεία, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα στη Βουλή, αλλά και στα δικαστήρια, καθώς η πανδημία έχει «ματώσει» την ελληνική κοινωνία με την απώλεια μιας ολόκληρης κωμόπολης με πληθυσμό 19.500 κατοίκους.

Μάλιστα, η αποκάλυψη του κ. Λύτρα, ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει δοθεί στον πρωθυπουργό από τον περασμένο Μάιο, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρνητής όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της… αλήθειας, καθώς απέκρυπτε συνειδητά τα δεδομένα που είχε στα χέρια του για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και το συνεχιζόμενο έγκλημα που διαπράττεται εδώ και μήνες στα νοσοκομεία της χώρας.

Τρία συμπεράσματα «φωτιά» για το ΕΣΥ που εγκατέλειψαν στη μοίρα του

Η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία αφορά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020 και της 6ης Μαΐου του 2021, δείχνει πως από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν οι 1.535 θα αποφεύγονταν αν όλοι νοσηλεύονταν σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν βρισκόταν σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης, αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και, τέλος, αν διασωληνώνονταν εντός ΜΕΘ.

Οπότε, η μελέτη αυτή έρχεται να καταρρίψει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, περί τριπλασιασμού των ΜΕΘ και περί χαμηλού εμβολιασμού που έχει ως αποτέλεσμα τους θανάτους, αλλά και να δικαιώσει όσους μιλούν εδώ και μήνες για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές διαπίστωσαν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%! Έτσι, καταρρίπτουν και αυτοί όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι «δεν έχει ενδείξεις» πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο.

2. Το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει ως και 400 διασωληνωμένους. «Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» είπε κατηγορηματικά ο κ. Λύτρας. Αυτό είναι εκ των βασικότερων συμπερασμάτων της έρευνας αυτής, η οποία σημειώνει πως όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους!

Οι ερευνητές σημειώνουν στο κείμενό τους πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι από Covid που μπορούν να αποφευχθούν» και υπογραμμίζουν «την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία, πέρα από το μίνιμουμ, ώστε να αντεπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας».

3. Το τρίτο συμπέρασμα της μελέτης, που προκαλεί εντύπωση και ίσως καταγράφεται πρώτη φορά, είναι η κραυγαλέα ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν αυξημένη κατά 40%! «Αυτό καταδεικνύει τη διαχρονική ανισότητα στον διαμοιρασμό των υποδομών υγείας στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευμένο προσωπικό να βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις» διαπιστώνουν οι ερευνητές. Αναφορά γίνεται, μάλιστα, και σε διαφορά μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά και σε ταξικό κριτήριο, με τις φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία: «Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία!» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός!

Τσίπρας: Ψεύτης και πολιτικός απατεώνας!

Πολιτικό τσουνάμι προκαλεί η αποκάλυψη ότι από τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του είχε στα χέρια του επίσημη επιστημονική μελέτη που τεκμηρίωνε τη βαριά θνησιμότητα ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολίασε επιθετικά στο διαδίκτυο: «Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…». Σε οξύ ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αντεπιτέθηκε με τη δήλωση: «Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή».

Σε σχόλιό του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος του τομέα Υγείας, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά», σημειώνοντας ότι «η πραγματική αύξηση και η κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανάγκη και πρωταρχική επιλογή. Επιλογή ζωής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως τονίζει, «καθημερινά φεύγουν από τη ζωή ασθενείς που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να ζήσουν, αφού η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι αυξημένη κατά 87%. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που αναπτύχθηκαν γρήγορα αλλά δεν στελεχώθηκαν ή στελεχώθηκαν με προσωπικό που δεν εκπαιδεύτηκε έγκαιρα ή έχουν προσωπικό που πολύ σύντομα θα υπερβεί τα όρια των αντοχών του».

ΠΗΓΗ                                                                      ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG