Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007 - ΟΣΑ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Κ. ΔΟΥΚΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007 

  Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007 συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκη υπηρεσία EFFIS ειναι περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα), με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο[13], το Φανάρι, η Πεύκη (Μπεντένι) Κολίρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Για την πυρκαγιά καταδικάστηκαν οι: Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου (ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά) για πρόκληση εμπρησμού. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5€ την ημέρα. 

Η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

Επιπλέον η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα.[16] Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.




«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» είπε ο κ. Δούκας. «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ 
Ο Κ. ΔΟΥΚΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ  ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ  ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕ ΧΡΗΜΑΤΑ  ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ; ΑΝ ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΣΑΝΤΕΣ; ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ; ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ; ΠΗΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ Κ. ΔΟΥΚΑ; 

ΔΙΟΤΙ ΑΠ' ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ   ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟ 2007 ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ  ΕΛΑΒΑΝ 
  επίδομα   3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια, που ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ.

Το βοήθημα το έπαιρναν με μία υπεύθυνη δήλωση. Αρκεί να προσέρχονταν με την ταυτότητα ή άλλο έντυπο ταυτοπροσωπίας. Στήθηκε με τη συνδρομή των τραπεζών και ένα online σύστημα για τη διασταύρωση -αν κάποιος έχει λάβει το τριχίλιαρο από περισσότερες από μία τράπεζες- και το «κοσκίνισμα» των στοιχείων ταυτότητας.

«Αν κανείς προσπαθήσει να κοροϊδέψει τις δημόσιες υπηρεσίες, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Λίγες ημέρες πέρασαν και επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης τριών και κάτι ετών χωρίς δικαίωμα αναστολής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, εναντίον τριών τσιγγάνων από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΛΗΘΩΣ  ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ  ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΤΟΤΕ  ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΚΙΟΥΧΟΙ  ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

Το αποτέλεσμα; Στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 περίπου 120 άτομα προσήλθαν στις ΔΟΥ Πύργου και Αμαλιάδας για να επιστρέψουν το βοήθημα που έλαβαν, δηλώνοντας υπευθύνως ότι είναι πυροπαθείς. Τόσο οι δέκα κατηγορούμενοι σε άλλη δίκη για τον ίδιο, όμως, λόγο (απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση), όσο και όσοι επέστρεψαν την ενίσχυση υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν πως δεν δικαιούνταν τα χρήματα και ότι άκουσαν από την τηλεόραση για καταβολές, χωρίς όρους, και πήγαν. Αφήστε που άλλοι με το αζημίωτο συμπλήρωναν τις αιτήσεις, γιατί αυτά τα γραφειοκρατικά δεν τα κάνουν ζάφτι.

Αρκετά χρόνια μετά εκδικάζονταν υποθέσεις σε δικαστήρια της Ηλείας, ενώ σύρονταν στο εδώλιο ακόμη και όσοι επέστρεψαν άμεσα το βοήθημα. Δεν θυμάμαι να αναζητήθηκαν ευθύνες από τράπεζες - αν, π.χ., παρέλαβαν αιτήσεις με ανακριβή στοιχεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ 

https://diathesh.blogspot.com/2021/11/2007.html

 ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΚ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ  ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΠΩΣ  ΑΛΙΕΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ: 


Ο 70χρονος (γεννηθείς το 1952 στην Αθήνα)    νυν δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας  που βρέθηκε στην επικαιρότητα με την παραίτηση -αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, είναι παλιός στην πολιτική.  Διετέλεσε (εξωκοινοβουλευτικός) υφυπουργός Οικονομικών από τον Αύγουστο του 1992 έως τον Οκτώβριο του 1993 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχοντας πίσω του 13 χρόνια εργασίας στην τράπεζα Citibank στη Νέα Υόρκη (1979-1985) και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας τράπεζας για την Ελλάδα.

Το 1994 επέστρεψε στη Citibank και το 1996 ίδρυσε εταιρία συμβούλων. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδεικτικά στοιχεία σε βάρος του.[1]

Το Νοέμβριο του 2010 , η Βουλή των Ελλήνων των, μετά από μακρόχρονη διαδικασία, τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, διαδικασία όμως που δεν προχώρησε λόγω παρέλευσης χρόνου παραγραφής του αδικήματος[2] .

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης.

Είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Έβερτ, κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ και έχει τέσσερα παιδιά.

Ο Π. Δούκας έχει σπουδάσει οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και οικονομικά στο New York University, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτωρ των οικονομικών.


ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ...