Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επικίνδυνη Ζώνη: Το ΔΝΤ Είδε Απειλή Για Το Δολάριο Στις Κυρώσεις Κατά Της Ρωσίας

 




Επικίνδυνη ζώνη: το ΔΝΤ είδε απειλή για το δολάριο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι αντιρωσικές κυρώσεις κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τον ρόλο του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχουν επίσης απειλές για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Ο κόσμος κλίνει εδώ και καιρό προς ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η οικονομική επίθεση στη Ρωσία επιτάχυνε αυτές τις διαδικασίες. Σχετικά με το πώς μπορεί να εξελιχθούν περαιτέρω γεγονότα.

εφέ μπούμερανγκ


Οι Αμερικανοί παντού χρησιμοποιούν κυρώσεις για πολιτικούς σκοπούς. Μπορούν να το αντέξουν οικονομικά: το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου ανοίγει ευρείες ευκαιρίες σε εξωεδαφικούς εμπορικούς περιορισμούς.
Υπάρχει όμως και ένα φαινόμενο μπούμερανγκ. Πέρυσι, η ερευνητική υπηρεσία του Κογκρέσου προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή σε αυτό. Όσοι έχουν επιβληθεί κυρώσεις κάνουν τα πάντα για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο.
Αυτή η αναφορά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον μπήκε σε όλα τα σοβαρά προβλήματα, ξεπερνώντας τα όρια της λογικής.

Το ΔΝΤ σήμανε συναγερμό. Το δολάριο απειλείται έντονα από τον κατακερματισμό του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία έχει πλέον επιταχυνθεί δραματικά.

Όπως επεσήμανε η Gita Gopinath, Πρώτη Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, διαφορετικές ομάδες χωρών που συναλλάσσονται μεταξύ τους σχηματίζουν νομισματικά μπλοκ. Το μερίδιο του δολαρίου στους διεθνείς διακανονισμούς συρρικνώνεται. Η ηγεσία θα πρέπει να υποχωρήσει αργά ή γρήγορα. Υποτίθεται ότι στο τέλος θα υπάρξει ένα σύστημα τριών νομισμάτων: το δολάριο, το ευρώ και πιθανώς το γιουάν.
Ακόμη και πριν από 30-40 χρόνια, η αμερικανική νομισματική μονάδα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 70% των συναλλαγών. Τα περιφερειακά νομίσματα ήταν πολύ αδύναμα και με μικρό ενδιαφέρον.
Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη SWIFT, το 39,92% των πληρωμών στο παγκόσμιο εμπόριο ήταν σε δολάρια.
Το ευρώ έχει 36,65%, η βρετανική λίρα 6,3%. Την τέταρτη θέση τον Ιανουάριο του 2020 κατέλαβε το γιεν Ιαπωνίας με 3,32%. Τώρα – το κινεζικό γιουάν από 3,2% (το γιεν – 2,79%). Το top 10 περιελάμβανε επίσης τα δολάρια Καναδά, Αυστραλίας, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης και μπατ Ταϊλάνδης.
.
Από το 2019, η ΕΕ χρησιμοποιεί τον μηχανισμό INSTEX, με στόχο την «απλούστευση των νόμιμων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ευρωπαίων οικονομικών παραγόντων και του Ιράν» και επιτρέποντας στο εμπόριο με την Τεχεράνη να παρακάμψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Για να αποφύγει την κυκλοφορία πραγματικού χρήματος, το INSTEX χρησιμοποιεί πιστωτικά σκορ.
Το 2016, το γιουάν έγινε το αποθεματικό νόμισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η πρώτη φορά που ένα νόμισμα αναπτυσσόμενης χώρας τιμάται τόσο πολύ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μεγάλης κλίμακας διεθνούς προγράμματος One Belt, One Road της Κίνας. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σε κινεζικό νόμισμα. Είναι αλήθεια ότι η επέκταση του γιουάν παρεμποδίζεται από την έλλειψη ελεύθερης μετατροπής, την αστάθεια και το αδιαφανές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπάρχει επίσης ένα ψηφιακό γουάν, με το οποίο οι διακανονισμοί είναι πιο γρήγοροι από ότι με τα αμερικανικά συστήματα SWIFT και CHIPS. Και ως μέρος του έργου One Belt, One Road, αυτό μπορεί να προστατεύσει τις συμμετέχουσες χώρες από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις θα χρησιμεύσουν ως έναυσμα για την ενεργό υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης – τόσο κρυπτονομισμάτων όσο και σταθερών νομισμάτων και ψηφιακού χρήματος που εκδίδεται από κεντρικές τράπεζες.

Οι υπολογισμοί σας

Μέχρι στιγμής, τα εθνικά νομίσματα μοιάζουν με την απλούστερη και πιο λογική εναλλακτική του δολαρίου.
Εάν το 2015 σχεδόν το 90% των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν σε δολάρια, τότε το 2020 – 46%. Και οι διακανονισμοί στο εθνικό νόμισμα της Κίνας και του ευρώ αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά – 24 και 30%, αντίστοιχα.

Το ρούβλι κυριαρχεί στο εμπόριο στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), με μερίδιο άνω των δύο τρίτων. Για τον εμπορικό κύκλο εργασιών της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, το ποσοστό αυτό είναι 82%, με το Καζακστάν – 63%, με το Κιργιστάν – 58%.

Και, όπως σημείωσε ο Sergei Glazyev, υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, αυτό δεν είναι το όριο. Η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς των χωρών της ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, τη δομή του εμπορίου και τον βαθμό διαφοροποίησής του.

Τώρα τα σχέδια της EAEU περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου ανεξάρτητου διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω την εξάρτηση από το δολάριο και θα απλοποιήσει την αλληλεπίδραση της Ρωσίας με τις φιλικές χώρες. Η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Τουρκία μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται για αυτό.

Δεν είναι ακόμη σαφές με βάση ποιο νόμισμα θα δημιουργηθούν τα νέα μέσα πληρωμής. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ότι η EAEU θα στραφεί πλήρως στο ρούβλι, καθώς η Ρωσία είναι η πιο ισχυρή οικονομικά στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η Σαουδική Αραβία συζητά με την Κίνα το ενδεχόμενο πώλησης πετρελαίου για γιουάν. Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνει η εφημερίδα, προκαλούνται από τη διχόνοια μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον. Οι Σαουδάραβες είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Αποσπάστε τα αποθέματα

Η μετάβαση σε αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα θεωρήθηκε από το ΔΝΤ ως δυσμενής τάση για το δολάριο. “Οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν κεφάλαια σε νομίσματα που εμπορεύονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα θα δούμε πώς θα αλλάξει η δομή των αποθεματικών”, τόνισε η Gita Gopinath.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το μερίδιο του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα μειώθηκε από 70% σε 60%. Ο λόγος είναι ο ίδιος – η ενίσχυση του ρόλου των άλλων νομισμάτων. Περίπου το ένα τέταρτο «έφαγε» το κινεζικό γουάν. Αν και μέχρι στιγμής έχει οριστεί λιγότερο από το 3% των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας.

Υπάρχει μια άλλη πτυχή. Αυξάνοντας την πίεση των κυρώσεων, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα το δολάριο ως οικονομικό όπλο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους: τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία είναι αναξιόπιστα, χρειάζεται διαφοροποίηση. Η Ρωσία, πρέπει να σημειωθεί, ξεπώλησε προκαταβολικά σχεδόν όλο το εθνικό χρέος των ΗΠΑ.
Το τελικό αποτέλεσμα του «εξοπλισμού του δολαρίου σε μια νέα εποχή κυρώσεων» θα είναι η υποτίμησή τουπροβλέπει η Bank of America.

…………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Η Ρωσία έσπασε την “παγκόσμια συμφωνία” με ΗΠΑ: Αναβίωσε τον Κανόνα του Χρυσού – “Αιτία πολέμου” για δολάριο και ευρώ

Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΕΘΕΣΕ 30δις $ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ IMF (ΔΝΤ) ΚΑΙ ΣΕ SDR ΓΙΑ ΤΟ 2022 ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ-ΜΕΤΟΧΟΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Bretton Woods. ΕΔΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ !!

Τι είπε ο Λαβρόφ για “Νέα Παγκόσμια Τάξη” και έναν ολοκληρωτικό, υβριδικό πόλεμο της Δύσης κατά της Ρωσίας

“ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ” ένα σχέδιο ξαφνικής επίθεσης της Αγγλίας, ΗΠΑ, Ναζιστικής Γερμανίας και Πολωνίας κατά της Ρωσίας αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Π.Π. !!!

Μεντβέντεφ: το τέλος του μονοπολικού κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον οι κύριοι του πλανήτη Γη !

Τούρκος αναλυτής προέβλεψε την απώλεια της ηγεμονίας των ΗΠΑ, την κατάρρευση του δολαρίου και του SWIFT

ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ-ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΡΩΣΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ !!

WORLD BANK – ΡΩΣΙΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ Η ΤΡΙΤΗ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ !!!

…………………………………………………………………………..

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!


ΠΗΓΗ https://alfeiospotamos.gr/2022/04/06/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b7-%ce%b6%cf%8e%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%bd%cf%84-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/