Έμαθα ότι η

Από τον Steven Salzberg*/Forbes

Πώς δεν το κατάλαβα πιο γρήγορα; Ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με άρθρα για το πόσο ενθουσιασμένο ήταν το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον να ηγηθεί του έργου και πόσο ευχαριστημένο ήταν το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που θα έβγαινε έξω και θα κυνηγούσε ζώα που έφεραν επικίνδυνους νέους ιούς. Εν πάση περιπτώσει, το έμαθα αυτές τις ημέρες και ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια φρικτή ιδέα.


Η ανακοίνωση της USAID, της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (ανεξάρτητη υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που είναι κυρίως υπεύθυνη για τη διαχείριση της μη στρατιωτικής εξωτερικής βοήθειας και αφορά αναπτυξιακά ζητήματα), φαίνεται να αγνοεί εντελώς τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό το πρόγραμμα. Ο δικός τους τίτλος λέει ότι θέλουν να βρουν ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημίες!


Το πρόγραμμα, που ονομάζεται DEEP VZN («βαθιά όραση»), χρηματοδοτεί επιστήμονες στις ΗΠΑ, στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική προκειμένου να επιχειρήσουν («βαθιά») σε ακατοίκητες περιοχές της ζούγκλας και να βρουν ζώα που μεταφέρουν ιούς οι οποίοι μπορεί να μολύνουν τον άνθρωπο. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Ω, τίποτα, λέει η USAID και οι επιστήμονες που παίρνουν με χαρά τα 125 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Θα είναι πολύ προσεκτικοί! Πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με το πώς η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη πανδημία.

Ε, όχι. Όπως έγραψα πέρυσι:

Είναι καιρός να ρωτήσουμε, επιτακτικά, το εάν κάποιος πρέπει να βγει σε απομακρυσμένες περιοχές για να συλλέξει ζώα που έχουν μολυνθεί με πιθανά μικρόβια τα οποία ίσως προκαλέσουν πανδημία και να φέρει αυτά τα ζώα [ή απλώς τους ιούς] σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αντί να προλαμβάνουν τις πανδημίες, αυτές οι δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να τις προκαλέσουν.

Η μόνη αναφορά σε κινδύνους στην ανακοίνωση της USAID είναι ότι «θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν με ασφάλεια νέους ιούς από ζώα σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου» (η υπογράμμιση δική μου). Δεν κάνουν καμία αναφορά στο πώς θα εγγυηθούν ότι όλη η διαδικασία είναι ασφαλής γιατί απλά δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο.

Ω, περιμένετε, έτσι δεν πιστεύουν αρκετοί ότι ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19; Επειδή οι άνθρωποι μάζευαν νυχτερίδες από απομακρυσμένες σπηλιές; Α, αλλά ίσως αυτό να ήταν κάτι το διαφορετικό, επειδή μερικές από αυτές τις νυχτερίδες μαζεύονταν για φαγητό και οι άνθρωποι που τις μάζευαν δεν ήταν αρκετά προσεκτικοί. Δεν τους πειράζει που η συζήτηση σχετικά με το αν η Covid-19 προκλήθηκε από εργαστηριακή διαρροή δεν έχει επιλυθεί πλήρως. Και δεν τους πειράζει που η ίδια η συζήτηση κατέστησε σαφές ότι οι διαρροές από τα εργαστήρια συμβαίνουν πολύ συχνά και ότι είναι σαφώς πιθανό μια διαρροή εργαστηρίου να προκαλέσει πανδημία.

Οι λεπτομέρειες του DEEP VZN («βαθιά όραση») είναι ακόμη πιο ανησυχητικές: Σχεδιάζουν να συλλέξουν πάνω από 800.000 δείγματα ζώων στη φύση και ελπίζουν (!) να ανακαλύψουν 8.000 έως 12.000 νέους ιούς, οποιοσδήποτε από τους οποίους μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια παγκόσμια πανδημία. Λένε ότι θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στους κορωνοϊούς (την οικογένεια που περιλαμβάνει τον ιό Covid-19), τους ιούς που μοιάζουν με τον Ebola και μια ομάδα που ονομάζεται παραμυξοϊοί.

Υπέροχα, οπότε ίσως προκαλέσουν και ένα νέο ξέσπασμα Ebola. Νιώθω πολύ άνετα τώρα!

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η USAID, ο χρηματοδότης του DEEP VZN, χρηματοδότησε επίσης την EcoHealth Alliance για τη συλλογή κορωνοϊών από νυχτερίδες στην Κίνα και η EcoHealth συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan σε αυτό το project.

Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι έχουμε γράψει τα τελευταία δύο χρόνια ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan είναι μια πιθανή πηγή, μέσω μιας εργαστηριακής διαρροής, της πανδημίας Covid-19. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ αν εμπλέκεται το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, επειδή η Κίνα έκλεισε κάθε πρόσβαση στο εργαστήριο νωρίς-νωρίς στην πανδημία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η USAID δεν πήρε κανένα μάθημα από τις πολλές ανησυχίες που εκφράστηκαν δημόσια σχετικά με το εάν ήταν φρόνιμο να πηγαίνουμε σε σπηλιές, σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας και να συλλέγουμε κορωνοϊούς από νυχτερίδες. 

Αντίθετα: Με το DEEP VZN αποδεικνύουν ότι επιμένουν σε αυτό.

Γιατί η USAID και οι επιστήμονες στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο UW πιστεύουν ότι πρόκειται για μια καλή ιδέα; Λοιπόν, εδώ η ιστορία είναι πολύ γνωστή. Διατυπώνουν τους ίδιους ισχυρισμούς που ακούμε εδώ και χρόνια: «Η ελπίδα είναι ότι αυτή η βελτιωμένη κατανόηση θα οδηγήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών», δήλωσε ένας επιστήμονας του του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο δελτίο τύπου του. Ή «για να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος σε γεγονότα μολυσματικών ασθενειών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι» σύμφωνα με έναν άλλον επιστήμονα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Εγώ και άλλοι έχουμε επισημάνει τα μειονεκτήματα σε αυτούς τους ισχυρισμούς στο παρελθόν, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ξανά μερικά από αυτά:

-Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη ότι η συλλογή αυτών των ιών θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας πανδημίας και τώρα έχουμε στοιχεία που παρέχουν το αντίθετο. Οι επιστήμονες συλλέγουν κορωνοϊούς από την πρώτη έκρηξη του SARS, το 2003, και αυτή η εργασία δεν απέτρεψε την πανδημία Covid-19, παρόλο που και οι δύο εστίες προκλήθηκαν από κορωνοϊούς.

-Δεύτερον, η μετάβαση σε απομακρυσμένες περιοχές και η αναζήτηση ιών είναι πολύ πιθανό να φέρει θανατηφόρους νέους ιούς πίσω στις ανθρώπινες πόλεις, δημιουργώντας ευκαιρίες για εργαστηριακές διαρροές που θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν μία νέα πανδημία. Και παρά τις όποιες διαμαρτυρίες για το αντίθετο, διαρροές από εργαστήρια μπορούν και συμβαίνουν, ακόμη και στις πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις.

-Τρίτον, η ύπαρξη ιών στα εργαστήρια, ακόμη και αν είναι ασφαλείς, δεν θα βοηθήσει κανέναν να σχεδιάσει εμβόλια κατά των μελλοντικών πανδημικών ιών. Όπως έχουν επισημάνει ειδικοί ιολόγοι, απλώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι ιοί θα προκαλέσουν την επόμενη πανδημία: Υπάρχουν πάρα πολλοί.

Υφίσταται μία ακόμη απειλή που πρέπει να αναφέρω. Η DEEP VZN διακηρύσσει με περηφάνια ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα της, συμπεριλαμβανομένων των αλληλουχιών γονιδιώματος των ιών που συλλέγει. Αυτή η στρατηγική αγνοεί το γεγονός ότι είναι πλέον δυνατό να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ακολουθίες προκειμένου να δημιουργηθούν νέα θανατηφόρα βιοόπλα. 

Ένας μηχανικός του MIT εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αυτήν την ικανότητα. Ακόμα κι αν αυτό είναι ανησυχητικό (και τείνω να πιστεύω ότι είναι), δεν είναι τόσο τραβηγμένο να πιστεύουμε ότι η δημιουργία όλων αυτών των ακολουθιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να δημιουργήσει κάποιος έναν κακό ιό.

Εάν η USAID θέλει να βοηθήσει στην πρόληψη της επόμενης πανδημίας, υπάρχουν πολύ-πολύ καλύτεροι τρόποι να δαπανηθούν 125 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Εδώ είναι μερικές ιδέες:

-Χρησιμοποιήστε τα χρήματα για να μειώσετε την κατανάλωση «κρέατος άγριων θηραμάτων» σε χώρες όπου αυτό εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως η εκπαίδευση των ανθρώπων σε καλύτερες μεθόδους καλλιέργειας ή ακόμα και η απευθείας παροχή τροφής.

-Σταματήστε τη χρήση άγριων ζώων για αναποτελεσματικά «παραδοσιακά» φάρμακα, που δεν θεραπεύουν τίποτα και που αποτελούν ένα από τα κύρια κίνητρα για το κυνήγι εξωτικών ζώων. Αυτό θα είχε το πρόσθετο όφελος της σωτηρίας ορισμένων ζωικών ειδών από την εξαφάνιση.

Κοιτάξτε, ξέρω ότι ορισμένοι επιστήμονες είναι πολύ ενθουσιασμένοι που βγαίνουν έξω και βρίσκουν νέους ιούς, και μερικοί από αυτούς πιστεύουν πραγματικά ότι αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Αλλά αυτό, το έλεγαν αυτό εδώ και χρόνια, και τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά ότι πρόκειται για κάτι ονειρικό. Η αποστολή ανθρώπων στη φύση για να συγκεντρώσει ιούς που διαφορετικά δεν θα έμπαιναν ποτέ στα κέντρα πληθυσμού είναι απλώς ένα τρομερά επικίνδυνο σχέδιο. Ή ας το θέσω διαφορετικά: Αν ανακαλύπτατε ότι μια ερευνητική μονάδα στην πόλη σας λειτουργούσε με εκατοντάδες θανατηφόρους ιούς, δεν θα είχατε καμία ανησυχία; Καθόλου; Ξέρω, ότι εγώ θα είχα…

*Kαθηγητής του Bloomberg Βιοϊατρικής Μηχανικής, Επιστήμης Υπολογιστών και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

ΠΗΓΗ https://esykamaterou2.blogspot.com/2022/09/%20deep-vzn-prokite-gia-mia-frikti-idea.html