Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ “ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ” ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ.

Στο έλεος των πλημμυρών και της κυβερνητικής αδιαφορίας οι περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης. Το “κυβερνητικό επιτελείο” για άλλη μια φορά πραγματοποιεί την «εθιμοτυπική» του επίσκεψη, ενώ τεράστιες παραμένουν οι ευθύνες της κυβέρνησης για την νέα τραγωδία από μία φυσική καταστροφή.

Σπίτια, επιχειρήσεις, ζώα, ολόκληρες περιουσίες χάθηκαν από το τσουνάμι που στο πέρασμά του δεν άφησε τίποτα   ούτε…. και ανθρώπινες ζωές.

Ποσό άραγε θα κοστολογήσει το «κυβερνητικό κλιμάκιο» την αξία της απολεσθείσας ζωής των ανθρώπων αυτών;

Οι ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες είναι διαχρονικές και πολλές σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού, την κακή υλοποίηση έργων και την μη αξιοποίηση των πόρων. 

Απαιτείται ένας συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων, αλλά και οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων με άμεση απελευθέρωσή τους από αυθαίρετες κατασκευές.

Ευθύνες βαρύνουν όλους τους βαθμούς που συγκροτούν την Πολιτεία (περιφέρεια – τοπική αυτοδιοίκηση).

    Μήπως οι μελέτες για τις πλημμύρες αστοχούν , διότι ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας αυτών; 

Σε αυτό οφείλεται:

  • η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής .
  • οι αστικές κυβερνήσεις που επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, καθως το χτίσιμο σε αυτά ακόμα και οδικών αξόνων.
  • νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση αντί να προστατεύσουν τον δασικό πλούτο.
  • προωθούν διατάξεις με “δασοκτόνο” περιεχόμενο, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον.

Advertisements
REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαίρετων τα οποία βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις όχι μόνον να τα σώσουν αποφεύγοντας την κατεδάφιση αλλά και να γλυτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις που τους  έχουν επιβληθεί. 

 Με μια αίτηση και ένα παράβολο των 250,00 ευρώ θα γίνεται προσωρινή και οριστική τακτοποίηση με μια άτυπη νομιμοποίηση που μπορεί να ισχύει για 30 χρονιά.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή θα έρθουν στην μνήμη μας πρόσφατες πλημμύρες όπως αυτές στην Μάνδρα Αττικής – Νοέμβριος 2017 ( 16 νεκροί )

Καρδίτσα -καταστροφές << Ιανού >> Σεπτέμβριος 2020 

β. Εύβοια – Οκτώβριος 2021

Αλεξανδρούπολη – Φεβρουάριος 2021 απώλεια ζωής αρχιπυροσβέστης Ι. Ζαφειρόπουλος.

Σε ότι αφορά στις πλημμύρες στη β. Εύβοια, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι : “ θωρακίζουμε τις περιοχές που επλήγησαν”, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει δια της πλαγίας οδού (τακτική όλων των κυβερνώντων) την ευθύνη αλλού. Αυτήν τη φορά στον θεό.

Η κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση να εφαρμόσει άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για τους πολίτες της, να δοθεί αποζημίωση των πληγέντων στο πραγματικό ύψος των ζημιών στο 100%, οι δήμοι να λάβουν άμεση ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να θεσπιστεί απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, πάγωμα χρεών σε ΑΑΔΕ και ασφαλιστικά ταμεία, να εξασφαλιστεί η διαμονή των πληγέντων για όσο διάστημα χρειαστεί. Να γίνει άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και να υπάρξει μητρώο ρεμάτων που να καταγράφονται όλα τα στοιχεία με βάσει τις αυτοψίες.

Οι απειλές από τις πλημμύρες όσο δεν υλοποιούνται έργα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. 

Οι δυσκολίες που επικαλούνται για τις καθυστερήσεις φυσικά δεν ισχύουν για έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, ενώ δεν μπορεί να ειπωθεί το ιδιο για έργα που αφορούν τους πολίτες καθώς το θεσμικό πλαίσιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα “δαιδαλώδες και χρονοβόρο“.

Μέχρι σήμερα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την “επόμενη μέρα“. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να μπούμε σε μια νέα εποχή.

Οι πολίτες μπορούν να βιώσουν μια πραγματική και αληθινή “επόμενη μέρα”  διότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. 

Υπάρχουν μελέτες για σοβαρά έργα υποδομής, έργα για την αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων. Υπάρχουν τα κονδύλια και πρόγραμμα ώστε  να καταστήσει όλη την Ελλάδα  ένα απέραντο εργοτάξιο εθνικής ανάπτυξης.

Έλληνα πολίτη τώρα είναι η ώρα να σηκωθείς όρθιος και να δείξεις την δύναμή σου γιατί εσύ μόνο μπορείς να κάνεις πραγματικότητα το ‘όνειρο’ της επόμενης μέρας!!!