Η Ισπανία δείχνει… αλλά η Ελλάδα αρνείται!
Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, προκείμενου να εξισορροπήσει, όσο γίνεται, την εκτόξευση των τιμών και έκτακτο βοήθημα ύψους 200 ευρώ στις φτωχές οικογένειες, προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας.
Η κατάργηση του ΦΠΑ αφορά τα προϊόντα διατροφής και το βοήθημα που εγκρίθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, δίνεται ως αποζημίωση για τις αυξήσεις στις τιμές των διατροφικών προϊόντων. Τα μετρά εντάσσονται σε ένα νέο πακέτο αξίας 10 δις ευρώ με το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, να ανέρχεται στα 45 δισ ευρώ.
Η απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας για κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, έχει πυροδοτήσει στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία υποστηρίζουν ότι αντίστοιχα πράγματα θα μπορούσε να κάνει και εδώ το κόμμα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ). Γνωρίζουμε όμως, ότι ως κυβέρνηση τότε φρόντισε να βρισκόμαστε σε καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας έως τουλάχιστον το 2060. Άρα αυτά τα μέτρά τα οποία προχωρά η Ισπανία, δεν μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, αν δεν υπάρξει ρήξη στις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει τα κόμματα του μνημονιακού τόξου.
Τι θα σήμαινε στην Ελλάδα η κατάργηση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής; Αρχικά ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης έχει δημιουργήσει η απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την ελληνική κυβέρνηση, για τις πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Το σημερινό κυβερνών κόμμα εμμένει στην πάγια θέση του να απορρίπτει το μετρό αυτό με βασικό επιχείρημα αφενός μεν την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας μεταξύ κρατικών δαπανών και κρατικών εσόδων, αφετέρου δε αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού και κατά πόσο θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών του καταναλωτή. Υποστηρίζει όμως ότι με τα μέτρα «pass» δίνει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και κατά πόσο τα χρήματα που «πέφτουν» ως ενισχύσεις όλο αυτό το διάστημα, έχουν αποτέλεσμα και είναι με δείκτες «δικαιοσύνης».
Η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαπατά τους πολίτες με το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού τα οποία αδυνατούν να περιορίσουν το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το έλλειμμα που θα προκύψει από την μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να καλυφθεί. Αυτό σημαίνει φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της κοινωνίας.
Η άρνηση της κυβέρνησης αποδεικνύει την συνειδητή στήριξη της αισχροκέρδειας των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο και την αγορά ενέργειας. Αδυνατεί και δεν θέλει να κατανοήσει την δυσκολία επιβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος τους. Αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και την επιδοτεί με χρήματα των φορολογούμενων από τα υπέρ έσοδα του ΦΠΑ.
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ των λίγων και ισχυρών και άδικη σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ με την φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη στα αιτήματα των φορέων και των καταναλωτικών ενώσεων για μείωση σε βασικά είδη διατροφής και επιμένει σε επιδοματικά μέτρά. Η κυνική παραδοχή ότι το μετρό αυτό δεν θα ωφελούσε τους καταναλωτές, ισοδυναμεί με αποτυχία ελέγχου της κερδοσκοπίας, η οποία είναι και η βασική αιτία της ακρίβειας, των εταιρειών οι οποίες θα κρατούν τη μείωση για δικό τους όφελος.
Το εκρηκτικό ανοδικό ράλι τιμών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες, αποτελεί θηλιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ τα μετρά «ασπιρίνες» της κυβέρνησης δεν επαρκούν, δείχνει όμως ότι δεν βιάζεται να λάβει μόνιμα μετρά, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για την προστασία του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένη μετά την είδηση της Ισπανίας για κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα ενώ αυτή μοιράζει «δελτία τροφίμων». Έτσι αντιμετωπίζει την ακρίβεια; Το μέγαρο Μαξίμου επιμένει να αρνείται και απορρίπτει τροπολογίες που καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, την ώρα που το κυβερνητικό μέτρο του «food pass» δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Η αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο που δεν θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενεργεία και θα βασίζεται σε μια δημοσιά ΔΕΗ. Είμαστε η μοναδική χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιήσαμε το βασικό μας εργαλείο.
Η χώρα έχει ανάγκη από μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές στα μέτρα των λίγων. Πρέπει να τεθεί ένα τέλος στα μέτρα επιδοματικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση «χρυσώνει» το χάπι με τα… 22,00 ευρώ τον μήνα και άλλα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα για τους Έλληνες πολίτες, ενώ ο πληθωρισμός τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Όλες αυτές οι πολιτικές πρέπει να ηττηθούν και να δοθεί ουσιαστική ανακούφιση των πολιτών με την κατάργηση όλων των υπαρχόντων φορολογικών νόμων, διότι η πολυνομία είναι η οδός της διαφθοράς, διαπλοκής και καταδυνάστευσης του πολίτη.
Θα καταργηθούν οι υπάρχοντες φόροι επί της ακίνητης περιουσίας ώστε ο πολίτης να είναι πραγματικά κυρίαρχος και κύριος της εστίας και περιουσίας του. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα υπηρετεί τον πολίτη, θα ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών με την μείωση ή και κατάργηση των φόρων, θα αναπτυχθεί η αγορά και έτσι θα παραχθεί περισσότερος πλούτος.
Η φορολογική αυτή πολιτική ανήκει σε μια Ελλάδα του αύριο!!